Світ

У Вірменії відзначається День Конституції і державної символіки

5 липня Вірменія відзначає День Конституції і День державної символіки. Цей день оголошений в республіки вихідним.

У 1991 році з відновленням незалежності Республіки Вірменія стало неминучим прийняття нової — національної конституції. Конституція було прийнято 5 липня 1995 році всенародним референдумом, а потім на референдумах (2005, 2015) були прийняті поправки. Після прийняття Конституції 5 липня став державним святом — Днем Конституції.

Конституція РА є основою правової системи в Вірменії — основним законом країни, з яким повинні відповідати вседругіе закони і правові акти. Конституція також є концептуально-ідеологічних документом, що визначає основні принципи організації суспільства, практичного застосування і зміцненню яких має прагнути держава.

«Вірменський народ, приймаючи за основу основоположні принципи і загальнонаціональні цілі вірменської державності, закріплені в Декларації про незалежність Вірменії, який здійснив священнийзаветсвоіхсвободолюбівих предків про відновлення суверенної держави, зміцнення і процвітання Батьківщини, забезпечення свободи, загального добробуту і громадянської солідарності, вірності загальнолюдським цінностям, приймає Конституцію Республіки Вірменія », — цими рядками починається Конституція Республіки Вірменія.

Конституція закріпила характер Республіки Вірменія як суверенної, демократичної, правової і соціальної держави, проголосила основні права і свободи людини і громадянина, визначила форму правління в країні, засновану на принципі поділу законодавчої, виконавчої та судової влади.

У 2017р. поправки до Закону РА «Опраздніках і пам’ятні дні Республіки Вірменія» закріпили також День державних символів. Державними символами є прапор, герб, гімн «Наша Батьківщина». Традиційно в цей день проводиться святковий марш.