Економіка

Україна вичерпала дев’ять квот на експорт у ЄС

Повністю використано квоти на експорт меду, цукру, крупи і борошна, крохмалю, виноградного і яблучного соків, пшениці, кукурудзи і вершкового масла.

Українські експортери станом на 22 липня повністю вичерпали дев’ять квот на безмитний експорт агропромислової продукції в Євросоюз. Про це повідомила асоціація Український клуб аграрного бізнесу в четвер, 25 липня.

Зазначено, що українські аграрії повністю використали квоти на безмитний експорт у ЄС таких продуктів: мед, цукор, крупи і борошно, оброблений крохмаль, виноградний і яблучний соки, пшениця, кукурудза і вершкове масло.

«Помітним є прискорення темпів закриття квот і пожвавлення торгівлі з ЄС, оскільки на аналогічну дату минулого року було закрито сім квот на безмитний експорт з України в ЄС», — відзначили в асоціації.

Крім того, квоти на експорт у ЄС ячменю використано на 79%, м’яса птиці — 75%, солоду і пшеничної клітковини — 58%, крохмалю — 53%.

Нагадаємо, у травні Україна посіла перше місце серед країн світу за обсягами зростання експорту сільгосппродукції в країни Євросоюзу. За рік експорт української сільськогосподарської продукції в країни Євросоюзу зріс майже на 50%.

Також Україна увійшла в трійку головних постачальників сільськогосподарської продукції в Євросоюз. За даними Євростату, Україна з травня 2018 року до квітня 2019-го поставила в ЄС товарів на 6,3 млрд євро.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net