Економіка

Укртрансгаз відмовився від іноземних кредитів

Компанія відкрито говорить про порушення вимог ЄБРР та Європейського інвестбанку.

Укртрансгаз попросив іноземних кредиторів більш ніж удвоє скоротити обсяги кредитування за проектом модернізації газопроводу «Уренгой-Помари-Ужгород» (УПУ) — Європейський інвестбанк і Європейський банк реконструкції та розвитку. За оцінкою компанії, сума фінансування повинна бути скорочена з €125 млн. до €300 млн. Її керівництво не вважає можливим використання іноземних позик в умовах порушення базових вимог кредиторів, інформує Ukr.Media.

В офіційній заяві Укртрансгазу повідомляється про значне погіршення фінансового стану підприємства. Там кажуть, що воно «не може виконувати критерії фінансової стабільності», позначені ЄБРР і ЄІБ.

Газовики у всьому звинувачують зниження тарифів, яке, з їх точки зору, не було ринковим.

«Зменшивши тарифи, НКРЕКП порушила окремі положення кредитних угод з ЄБРР і ЄІБ, якими гарантувала виконання кредиту за проектом УПУ. Регулятор зобов’язувався підтримувати належний рівень тарифів для Укртрансгазу, які дозволять підприємству отримувати достатній рівень доходу і забезпечувати критерії фінансової стабільності», — поскаржилися в Укртрансгазі.

Ще одна причина для перегляду відносин з кредиторами та припинення використання коштів — це зміни у функціонуванні газотранспортної системи.

«Прийняті Кабміном зміни в Постанову №496 про відокремлення функцій транспортування природного газу, чітко визначають механізм подальшого використання об’єктів і майна ГТС, а також юридичних осіб, що відповідають за використання цих матеріальних активів. Разом з тим, оновлена постанова прямо не регулює відносини Укртрансгазу з ЄБРР та ЄІБ в частині використання кредиту після відділення Оператора ГТС», — йдеться у повідомленні Укртрансгазу.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net