Економіка

«Укрзалізницю» поділять, аби прискорити пасажирські потяги

Відомство Володимира Омеляна передає справи наступникам – тут підготували план дій на найближчі 10 років.

Швидкість пасажирських поїздів в Україні може зрости до 400 км/год, а доставляти контейнери залізничними магістралями збираються зі швидкістю 200 км/год. Такі плани містить Transition book Міністерства інфраструктури, оприлюднений 28 серпня на офіційному сайті відомства, інформує Ukr.Media.

Строго кажучи, вказані параметри є рамковими — так бачить розвиток транспортної галузі України нинішнє керівництво міністерства. І новому уряду зовсім не обов’язково слідувати рекомендаціям своїх попередників. До того ж, озвучені показники у відомстві Омеляна навіть не стали прив’язувати до термінів.

Ймовірно тому, що для їх реалізації потрібно проробити чимало підготовчої роботи та повністю реформувати «Укрзалізницю».

Чиновники зізнаються, що для цього на залізниці країни слід випустити приватних перевізників і розвивати державно-приватне партнерство для оновлення та зведення нової високошвидкісної інфраструктури щонайменше між обласними центрами України. Ідея, загалом, не нова. Однак досі так і не реалізована.

Адже для цього насамперед потрібно реформувати «Укрзалізницю», розділивши монополіста на дві компанії: оператора інфраструктури (займеться обслуговуванням ж/д шляхів, станцій тощо) та перевізника. Перш ніж прийняти у Верховній Раді профільний законопроєкт та затвердити підзаконні акти.

Тільки після цього на державні залізниці можна буде випускати сертифікованих перевізників різних форм власності. Строго кажучи, план розподілу УЗ на декілька самостійних підприємств був затверджений урядом у червні нинішнього року. Він передбачає, що через 3 роки монополіст буде «розчленований» на 5 умовно незалежних компаній підприємства, відповідальних відповідно за:

Вантажні перевезення.
Пасажирські перевезення.
Управління інфраструктурою.
Виробництво та сервіс.
Управління непрофільними активами.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net