Економіка

ЗМІ: Saudi Aramco вирішила купувати зріджений природний газ в США

Державна нафтова компанія Саудівської Аравії Saudi Aramco прийняла рішення закуповувати зріджений природний газ у Sempra Energy, що базується в Сан-Дієго (штат Каліфорнія), передає ТАСС з посиланням на The Wall Street Journal.

За даними джерел видання, Saudi Aramco планує закуповувати природний газ, сжижаемый в рамках проекту Sempra Energy в Порт-Артурі (штат Техас). Умови угоди, включаючи обсяги і терміни закупівель, ще не узгоджені. Зокрема, поки не вирішено, чи придбає Саудівська компанія частку в даному проекті.

У джерел видання немає ясності в питанні про те, як Saudi Aramco хоче розпоряджатися закупленою в США СПГ: буде реалізовувати його на внутрішньому ринку або перепродувати за кордон. За даними The Wall Street Journal, Saudi Aramco в останні місяці вела переговори про закупівлі СПГ з декількома виробниками в США і Росії.

Як інформувала The Wall Street Journal на початку квітня, державна нафтова компанія Саудівської Аравії вперше за три десятиліття опублікувала звіт про свою діяльність. Згідно з ним, чистий прибуток Saudi Aramco в 2018 році досяг $111,1 млрд, виручка склала $355,9 млрд, операційний прибуток до вирахування витрат з виплати відсотків і податків — $ 212 млрд.

Згідно звітності компанії, що містить дані за три роки, в 2017 році чистий прибуток Saudi Aramco становив $ 75,9 млрд, в 2016 році — $ 13,2 млрд. The Wall Street Journal звернула увагу, що за підсумками 2018 року чистий прибуток Saudi Aramco перевищив результати Apple (чистий прибуток склав $60 млрд), ExxonMobil ($21 млрд) і Amazon ($10 млрд).