Світ

ЗМІ: США заборонили Європі розробляти власну зброю

НАТОВашингтон попередив Євросоюз про економічні та політичні наслідки в разі продовження розробки власних оборонних проектів, пише El Pais з посиланням на лист заступника держсекретаря США Еллен Лорд голови європейської дипломатії Федерике Могерини, передає РИА Новости.

У тексті листа наголошується, що нинішні плани Євросоюзу у сфері оборони несуть загрозу для десятирічної інтеграції трансатлантичної оборонної індустрії і військового співробітництва в рамках НАТО.

Зокрема, Вашингтон не задоволений прийняттям Регламенту європейського оборонного фонду, який дозволяє державам ЄС запрошувати неєвропейські країни до участі в проектах, однак при цьому будь-який з таких проектів буде повністю інтелектуальної власності Євросоюзу.

Крім того, США також не задоволені умовами програми постійного структурованого співробітництва у сфері оборони (PESCO), яка спрямована на більш тісну співпрацю 25 країн-членів ЄС.

У листі заступник держсекретаря США також вказує на те, що розвиток оборонних потужностей в Європі призведе до дублювання військових систем, які не є взаємозамінними, а це, на думку Лорд, витрачає оборонні ресурси і породжує суперництво між НАТО і ЄС.

США також наполягають на тому, щоб з проектів видалили умови, що стосуються інтелектуальної власності та контролю за експортом, а також пункт про право на вето, яке дозволяє країні, що веде той чи інший проект, запрошувати до співпраці будь-які підприємства.

Єврокомісія раніше запропонувала в бюджетному періоді ЄС з 2021 по 2027 рік збільшити інвестиції в безпеку на 40 відсотків, а також створити Європейський оборонний фонд. ЄС розраховує завдяки інвестиціям із загального фонду вийти в число чотирьох найбільших інвесторів в області оборонних досліджень і технологій в Європі.

Передбачається, що в рамках бюджету на період 2021-2027 роки 4,1 мільярда євро будуть виділені на фінансування конкурентоспроможних та спільних дослідницьких проектів». На додаток до інвестицій держав-членів за рахунок спільного фінансування витрат виділять 8,9 мільярда євро на розробку прототипів і пов’язаних з цим вимог у сфері сертифікації і випробувань.