Світ

Допомога ЄС Туреччині урізана на три чверті

Туреччина в 2020 році отримає від Євросоюзу тільки 25% раніше запланованої суми, що складе 168 млн євро.

Євросоюз скоротив фінансову допомогу Туреччині на три чверті, про це повідомляє DW.

Так звана передвступна допомога, яка призначена для проведення реформ, урізана в 2020 році для Туреччини на 75% від раніше запланованої суми. Про це сказано в листі верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля в Європарламент.

Тепер Анкара отримає в рамках цієї програми лише 168 млн євро, 150 з них — на поліпшення в сфері демократії і правової держави, а ще 18 мільйонів — на розвиток сил.

Причинами такого рішення є газова суперечка в Середземному морі і дії Анкари в Сирії, заявив Боррель. Водночас він вважає важливим і надалі фінансово підтримувати реформи в Туреччині.

Передвступних допомога надається країнам-кандидатам в рамках програми IPA фонду ЄС. Переговори про вступ Туреччини в ЄС тривалий час залишаються замороженими, при цьому країна в період з 2014 по 2020 роки отримала від Євросоюзу 3,5 млрд євро. Боррель заявляє, що з 2017 року допомога Туреччині була урізана в цілому на 1,2 млрд євро. Виплати Туреччини, передбачені в угоді з питань біженців, які не скорочені.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net