Економіка

Кабмін оцінив втрати від карантину вихідного дня

Так званий карантин вихідного дня, введений на три тижні в листопаді, знизить ВВП за підсумками року на 0,04-0,06 п.п. Про це йдеться в огляді на сайті Мінекономіки.

Відзначається, що основний удар припав на малі і середні підприємства (МСП), не зачепивши при цьому фінансової системи, що дозволило уникнути фінансової дестабілізації і продовжувати безперебійну діяльність банківської сфери.

«З огляду на те, що частка МСП ЗЕД, діяльність яких підпадала під дію заборони і жорстких обмежень у загальному обсязі доданої вартості за витратами виробництва є незначною і становить лише 6,2% (у 2019 році), а також пристосованість окремих ЗЕД до нових умов ведення бізнесу (онлайн продажу, робота на доставку, zoom конференції та переговори і ін.) за підсумками року падіння ВВП очікується в межах прогнозованих тенденцій — 4,8% -5,0% (р/р)», — йдеться в огляді.

При цьому окремим негативним фактором впливу до кінця року є спадна динаміка в сільському господарстві, зокрема рослинництві, в умовах надзвичайно низького, порівняно з торішнім рекордним обсягом врожаю зернових культур, а також овочів, фруктів і олійних культур (несприятливі умови перезимівлі озимих зернових культур і мінливість погодних умов в окремих регіонах у період вегетації і збору для інших культур).

Як відомо, карантин вихідного дня вирішили не продовжувати. Влада каже, що він дав позитивний ефект і допоміг стабілізувати ситуацію із захворюваністю на коронавірус.

Незважаючи на це, в січні планують ввести жорсткий карантин на три тижні.