Економіка

Кабмін затвердив меморандум з «зеленим» тарифом

В рамках угоди будуть знижені «зелені» тарифи для сонячних і вітряних електростанцій.

Уряд на засіданні схвалив меморандум з інвесторами в поновлювані джерела енергії.

Як повідомила глава Міненерго Ольга Буславець, угода передбачає зниження «зеленого» тарифу на 15% для сонячних електростанцій і на 7,5% для вітряних.

Також реструктуризацію «зеленого» тарифу проведуть без пролонгації терміну виплат, відповідальність виробників «зеленої» енергії за небаланси посилиться, вводиться заборона на будівництво нових сонячних станцій у рамках діючої системи підтримки інвесторів з 1 липня.

«Завдяки цьому меморандуму і добровільній згоді, що буде підготовлено і досягнуто, ми зможемо знизити навантаження на ринок майже на 7 млрд грн на рік і в цілому на весь період підтримки до 2030 року зменшити навантаження більш ніж на 2 млрд євро», — заявила Буславець.

З 1 липня при будівництві сонячних електростанцій ціна за виплатами «зеленого» тарифу буде визначатися на аукціонах.

За словами Буславець, підписання меморандуму дозволить вирішити проблему заборгованості перед підприємствами, яка досягає 14 мільярдів гривень.

«Є ще кілька умов щодо розстрочення заборгованості за банками, ця робота триває», — резюмує Буславець.

«Такий меморандум, а також надання Енергоатому можливості укладати двосторонні договори з промисловістю — це два дуже важливі кроки до стабілізації ситуації в енергетиці», — заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net