Світ

Католикос Всіх вірмен провів літургію в пам’ять про невинні жертви погромів в Баку і Сумгаїті

Католикос Всіх вірмен Гарегін Другий провів літургію за упокій невинних жертв Баку і Сумгаїта. Як повідомляє прес-служба Святого Ечміадзіна, літургія пройшла в храмі святої Гаяне.

«Потрібно жити вірою у воскресіння. 30 років тому в Баку, де колись жили численні вірмени, а до цього — в Сумгаїті, при потуранні і підтримці азербайджанської влади пройшли погроми і виселення наших співвітчизників », — заявив католікос.

За його словами, для запобігання подібних трагедій у майбутньому необхідно згуртування нації, зміцнення державності.

Відзначимо, в церквах Української єпархії ВАЦ сьогодні також відбулися поминальні служби за жертвами вірменських погромів в Баку.

З 13-го по 19-е січня 1990 року азербайджанська влада організували і здійснили масові погроми вірменського населення в Баку. Місцеві вірмени зазнали насильства і депортації лише через свою національну приналежність, внаслідок чого в Баку не залишилося вірменського населення.

Нерухоме та рухоме майно тисяч бакинських вірмен було розграбовано, і була відлучена. Жертвами насильства, тільки за свідченням міжнародних правозахисних організацій, стали понад 400 вірмен.

Європарламент тричі, різним резолюціями, засуджував погроми вірменів в Азербайджані. У резолюції від 7 липня 1988 року відмічено, що «політична ситуація в Азербайджані призвела до погромів вірмен в Сумгаїті і серйозним актам насильства в Баку, що само по собі становить небезпеку для вірмен, які живуть в Азербайджані. Особливо відзначимо, що Європарламент, враховуючи погроми вірменів, висловив свою підтримку «вимоги вірменського меншини про возз’єднання з Вірменської РСР». Європарламент також закликав радянську владу покарати злочинців, винних в вірменських погромах і забезпечити безпеку 500 тисяч вірмен, що проживали в Радянському Азербайджані.

18 січня 1990 року Європейський парламент прийняв резолюцію про ситуацію в Вірменії, закликавши Європейську раду і Європейську комісію заступитися за вірмен перед урядом СРСР. ЕП вимагав надати негайну допомогу Вірменії та Нагірному Карабаху, розкрити подробиці антіармянскіх погромів. У резолюції окремо засуджуються погроми вірменів в Баку.

У резолюції Європарламенту від 14 березня 1991 року підкреслено, що «300 тисяч вірмен, які втекли з Азербайджану через погроми в Баку і Сумгаїті, знаходяться в крайній бідності і потребують негайної допомоги.

Погроми вірменського населення в азербайджанському місті Сумгаїт 27 і 29 лютого 1988 року призвели до десятків жертв і сотень поранених. Це стало знаковою подією і поворотним пунктом в загостренні міжнаціонального конфлікту, що викликав перші потоки вірменських біженців з Сумгаїта в Карабах і Вірменію.

Точне число жертв Сумгаїтських погромів невідоме досі. Згідно з офіційними даними того часу, загинули 26 вірмен, проте є численні свідоцтва того, що за три дні в місті було вбито і закатовано кілька сот вірмен.

Сумгаїтська трагедія була широко засуджена міжнародним співтовариством, в тому числі і в резолюції Європейського парламенту.