Світ

Китайським чиновникам почали платити криптовалютою

Пілотний проект з використання державної криптовалюти почав працювати в чотирьох містах КНР — Шеньчжені, Сучжоу, Сюнгане і Ченду.

Перша зарплата в токенах надійшла в цифрові гаманці китайських чиновників на початку травня. Про це, в понеділок, 11 травня, повідомляє Hightech.plus.

Поки що використання токена — обмежене. Наприклад, в Сучжоу токенами на початковому етапі можна розплачуватися тільки за проїзд в транспорті, заплатити ними за щось інше не вийде.

«Токенізований юань дає можливість державі видавати цільові субсидії і реально контролювати їх витрату. Наприклад, на покупку дитячого харчування і підгузників або ліків. Витратити ці маркери на щось інше не вийде», — пояснюють автори ідеї.

Як зазначається в матеріалі, введення державної криптовалюти дасть владі КНР можливість контролю грошового обороту в країні.

‘Порушникам порядку, наприклад, можна буде автоматично блокувати їх накопичення при зниженні рейтингу до певних меж, нормуючи добові витрати на найнеобхідніше», — йдеться в статті.

Розробляти національну криптовалюту в Китаї почали в 2014 році. З тих пір розробники з Народного банку зареєстрували майже 80 патентів, що стосуються цифрових валют, і 44 патенти, пов’язані з блокчейном.

Головна відмінність китайського токена від того ж біткоїна полягає в тому, що його випуск контролюється урядом і носить централізований характер. Керувати цифровими грошима буде Центробанк.

«Третя і ключова відмінність цифрового юаня від всіх існуючих криптовалют — його базова інтегрованість в економічну систему. До середини 2021 року його, як очікується, будуть приймати всі торговельні точки Китаю і для користувачів він нічим не буде відрізнятися від традиційних фіатних або електронних грошей з точки зору простоти розрахунків ним», — пояснюють розробники.

У тестуванні беруть участь чотири держбанки — Сільськогосподарський банк Китаю, Bankof China, Industrial and Commercial Bank of China, а також China Construction Bank. Після виявлення і виправлення всіх недоліків використання юаня-токена буде розширено на нові адміністративні території.

Раніше група розробників з анонімного веб-форуму 4chan створила криптовалюту Corona Coin. Вона стає дорожчою кожен раз, коли в світі хтось помирає від коронавірусу.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net