Аналітика

СМИ: Збитки від коронавірусу можуть скласти $2,7 трлн

Експерти представили чотири сценарії впливу COVID-19 на світову економіку. При глобальній пандемії єврозона, США і Японія можуть зіткнутися з рецесією.

Світова економіка може втратити до 2,7 трильйона доларів США (2,38 трильйона євро) через поширення коронавірусу COVID-19. Такі дані наведені в прогнозі експертів агентства Bloomberg, оприлюдненому в суботу, 7 березня.

Це еквівалентно внутрішньому валовому продукту Сполученого Королівства, зазначають вони.

Автори дослідження описали чотири можливі сценарії впливу захворювання на економіку.

Якщо Китай, звідки поширилося захворювання, візьме його під контроль, а економіка країни в другому кварталі впорається з наслідками, викликаними вірусом, то вплив для всього світу і провідних економік буде незначним, стверджують експерти.

Але якщо влада КНР не зможуть впоратися з COVID-19 і великі вогнища захворювання виникнуть в Південній Кореї, Японії, Німеччині, Італії та Франції, то світова економіка в 2020 році зросте лише на 2,3%.

До появи вірусу нового типу Bloomberg прогнозував економічне зростання на 3,1%.

Третій сценарій передбачає масштабне поширення захворювання у всіх державах, які до початку березня повідомили про випадки зараження.

В цьому випадку десятку найбільших економік світу очікує уповільнення, оскільки вони будуть боротися з поширенням інфекції, вважають дослідники.

За їхньою оцінкою, зростання світового ВВП складе 1,2 відсотка, єврозона і Японія зіткнуться з рецесією, а в США в рік виборів президента може вирости рівень безробіття.

Останній варіант стосується глобальної пандемії COVID-19.

Світова економіка через відсутність зростання недорахується 2,7 трильйона доларів, ВВП Китаю виросте лише на 3,5%, тим самим продемонструвавши найгірший показник з 1980 року.

США в цьому сценарії також загрожує рецесія, що може вплинути на результат виборів глави держави, вважають експерти Bloomberg.

Коронавірус COVID-19 проник вже більш ніж в 90 країн і територій з початку спалаху в китайській провінції Хубей в кінці грудня 2019 року.

Станом на 7 березня в світі виявлено понад 104 000 випадків зараження. Більше 3500 жителів планети померли через легеневі захворювання, викликані вірусом, однак понад 58 000 чоловік одужали.

Абсолютна більшість випадків захворювання і летальних випадків припадає на КНР. На другому місці Південна Корея. В Європі за поширенням вірусу поки лідирує Італія.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net