Соціум

У Чехії суд скасував обов’язок носити маски на вулиці

У Чехії через суд скасували введене МОЗ зобов’язання носити маски на відкритому повітрі. Муніципальний суд Праги, який приймав рішення, пояснив це недостатнім обґрунтуванням необхідності застереженого заходу, повідомляє Укрінформ.

«Заходи, прийняті 19 жовтня, не мають конкретних, зрозумілих і обґрунтованих міркувань, на підставі яких суд міг би ефективно і відповідально перевірити, чи дійсно необхідно наполягати на обов’язковому носінні засобів захисту органів дихання в обсязі, встановленому на сьогоднішній день для досягнення заявленої мети», — йдеться в прес-релізі.

Рішення влади має бути скасоване від 21 листопада. При цьому Міністерство має достатньо часу, щоб довести доречність і важливість такого обмеження і переконати суддів.

Маски на відкритих просторах у муніципалітетах у ситуаціях, коли люди знаходяться ближче двох метрів одне від одного, стали обов’язковими в Чехії під час другої хвилі коронавірусу з 21 жовтня. Навесні введений Чехією однією з перших у ЄС «тотальний масковий режим», коли в масках повинні були знаходитися навіть члени однієї сім’ї у власному автомобілі, допоміг Республіці утримати захворюваність на низькому рівні. Маски на відкритому просторі потрібно було носити з 19 березня по 15 червня.

Як повідомлялося, на початку листопада в Чехії був встановлений новий рекорд смертності від коронавірусу.

Раніше влада Чехії ввела заборону на нічне пересування громадян через пандемію. Також громадянам рекомендували обмежити соціальні контакти, а роботодавців попросили максимально перевести працівників на віддалену форму роботи.