Економіка

У ЄС «зелена» енергетика вперше випередила викопне паливо

На частку тільки сонця і вітру припадає рекордний показник у 21% від загальної генерації електрики в Європі.

У Євросоюзі поновлювані джерела енергії вперше випередили вугілля, нафту і газ у сфері виробництва електроенергії. Про це напередодні повідомив аналітичний центр Ember.

Зазначається, що вітрова, сонячна, гідроенергетика та біоенергетика згенерували 40% електроенергії у 27 державах-членах у першій половині року, перевищивши викопне паливо як джерело, на частку якого припало 34%.

У підсумку викиди вуглецю в енергетичному секторі Євросоюзу скоротилися майже на чверть за перші шість місяців 2020 року.

Старший аналітик з енергетики в Ember Дейв Джонс сказав, що це знаменує собою «символічний момент» у переході електроенергетичного сектора Європи. Він зазначив, що дев’ять років тому викопне паливо виробляло вдвічі більше електроенергії в ЄС, ніж поновлювані джерела.

У той час як попит на електроенергію в ЄС впав на 7% через COVID-19, вироблення електроенергії з відновлюваних джерел зросло на 11%, в основному за рахунок нових вітрових і сонячних установок, які виробляли рекордний 21% електроенергії в Європі. У Данії 64% електрики було вироблено від вітру і сонця, 49% — в Ірландії і 42% — у Німеччині.

Тим часом виробництво електрики з викопного палива впало на 18%. Основний удар отримало вугілля зі скороченням виробництва в кожній країні. У Португалії падіння склало 95%, в Іспанії — 58%.

Експерти впевнені, що тенденція буде тільки набирати обертів. Однак для того, щоб досягти мети вуглецевої нейтральності до 2030 року, цього недостатньо.

Вітрові і сонячні електростанції збільшили свої показники, але не до достатнього рівня, який ми повинні побачити у 2020 роках, кажуть автори дослідження.

Для того, щоб ЄС встигли за своїм графіком, необхідно розгортати у два-три рази більше вітрових станцій на рік, ніж за останнє десятиліття.

Раніше повідомлялося, що у 2019 році «зелена» енергетика випередила атомну за обсягами виробництва у світі.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net