Світ

У Європарламенті виявили масштабний витік даних

У відкритий доступ потрапила конфіденційна інформація і паролі, зазначив віце-президент Європарламенту з питань політики в галузі IT Марсель Колайя.

Дані 1,2 тисячі співробітників і членів Європарламенту потрапили у відкритий доступ. Витік даних торкнувся також 15 тисяч облікових записів інших фахівців у справах Євросоюзу. Про це сказав віце-президент Європарламенту з питань політики в галузі IT Марсель Колайя, повідомляє Politico.

За його словами, у відкритий доступ потрапила, у тому числі, конфіденційна інформація і зашифровані паролі.Колайя не став називати політичні об’єднання, яких торкнувся витік, але Politico пише, що мова йде про найбільшу політичну фракцію в Європарламенті — Європейську народну партію (EНП).

Представник EНП Педро Лопес де Пабло підтвердив витік даних, у тому числі адрес електронної пошти і паролів, але назвав їх застарілими.

За його словами, ці дані використовувалися підписниками сайту у 2018 році на старому сайті EНП, а у 2019 році партія запустила новий сайт і сервери, актуальна база даних на яких не постраждали.

«Зараз їм нічого не загрожує, тому що в парламенті система вимагає повністю міняти свій пароль кожні три місяці», — заявив він.

Як стверджує видання, першими витік виявили в індійській компанії Shadowmap, що надає послуги в сфері кібербезпеки. Її засновник Яш Кадакія сказав, що виявив файли з конфіденційною інформацією через інтернет-портал, який є частиною домену сайту Європарламенту і використовується його посадовими особами.

За його словами, файли містили інформацію про тисячі людей і їхні зв’язки з політичними партіями та установами, в тому числі з Європолом, агентством ЄС з безпеки зовнішніх кордонів Frontex та інших.

Раніше ЗМІ повідомили, що хакери зламали електронну пошту канцер-реєстру ФРН Ангели Меркель. У розпорядженні злочинців опинилося 16 Гбайт особистого листування канцлера за кілька років.