Економіка

У Кабміні розповіли, коли економіка повернеться до зростання

У Кабміні прогнозують, що економіка України повернеться до зростання наприкінці четвертого кварталу 2020 року. У той же час посилення карантину призведе до відновлення падіння ВВП. Про це йдеться в огляді Департаменту стратегічного планування та макроекономічного прогнозування Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України.

У документі наголошується, що найбільший негативний вплив від карантинних заходів для української економіки спостерігався в II кварталі 2020 року, коли ВВП впав на 11,4%.

«Надалі очікується поступове відновлення динаміки виробництва провідних галузей економіки, що буде впливати на динаміку інвестицій, експорту та споживчий попит домогосподарств», — йдеться у звіті.

Також очікується, що фіскальна політика після внесених змін до бюджету буде стимулювати зростання за рахунок нарощування витрат сектору загального державного управління.

Прогнозується, що подальше пом’якшення карантинних обмежень і їхнє подальше зняття, пом’якшення монетарної політики дозволять оживити економічну активність і чекати відновлення зростання наприкінці поточного року (у четвертому кварталі).

«Але в разі якщо обмеження будуть посилюватися, економіка повернеться до низхідної динаміки», — йдеться в огляді. Там також відзначили, що в цьому випадку динаміка сформує W-траєкторію на графіку.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що падіння економіки виявилося нижчим, ніж очікувалося.

Відзначимо, Європейський банк реконструкції та розвитку оцінює падіння економіки України в 4,5%, що, на думку банку, не є критичним показником.