Аналітика

В Україні оцінили втрати від другої гілки Турецького потоку

При цьому Газпром повністю оплатив Україні заброньовані потужності для транзиту газу за перші півроку 2020.

Запуск в наступному році другої гілки Турецького потоку може привести до падіння транзиту через українську газотранспортну систему ще на 15 мільярдів кубометрів газу. Про це повідомив глава держкомпанії Оператор ГТС України Сергій Макогон на конференції, пише УНІАН.

«Якщо в наступному році буде побудована і запущена друга гілка Турецького потоку, то, можливо, буде втрачено ще додатково 15 мільярдів транзиту, тому що Угорщина теж зможе перейти на отримання газу через Турецький потік», — сказав Макогон.

За його словами, падіння транзиту газу через Україну в першому півріччі 2020 року на 45% в порівнянні з аналогічним періодом минулого року пов’язане із запуском Турецького потоку в цьому році.

«За ці півроку ми транспортували на 45% менше газу, ніж в 2019 році. Ми пов’язуємо таке зниження транзиту із запуском «Турецького потоку», через який Болгарія, Греція, Туреччина і Румунія почали отримувати газ з Росії. Тому близько 15 мільярдів кубічних метрів газу транзиту було втрачено завдяки будівництву «Турецького потоку», — зауважив він.

Варто зазначити, незважаючи на те, що за перші півроку через українську ГТС було транспортовано лише 77% контрактного обсягу газу, Газпром повністю оплачує заброньовані потужності для транзиту газу з Росії (65 мільярдів кубометрів на 2020 рік) згідно з контрактом.

Раніше повідомлялося, що після запуску Турецького потоку-2 Україна втратить ще 10-12 млрд куб. м. транзиту газу вже в 2021 році.

Як відомо, запуск Турецького потоку відбувся в січні поточного року.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net