Економіка

В Україні рекордно знизилися ставки в депозитах в гривні

Динаміка депозитних ставок уже відображає нову реальність — найближчим часом майже в усіх банках вони увійдуть на територію одноцифрових значень, вважають в НБУ.

Ставки за гривневими депозитами в Україні знизилися до історично мінімального рівня. Про це повідомляє Національний банк у звіті Нацбанку про фінансову стабільність.

«Динаміка депозитних ставок вже відображає нову реальність — найближчим часом майже в усіх банках вони увійдуть на територію одноцифрових значень. Усі передумови для цього створені: низькі темпи інфляції, стабільні інфляційні очікування, довіра до банківського сектору і зниження ключової ставки НБУ», — йдеться у звіті.

Регулятор вважає, що тепер конкуренція між банками зміститься в бік стабільності.

«Вкладники будуть віддавати перевагу більш надійним банкам, незважаючи на невисоку прибутковість, яку ті будуть пропонувати. Ця закономірність вже кілька років проявляється в сегменті валютних депозитів. Населення зберігає валютні кошти переважно в стійких банках, хоч вони і пропонують дедалі більш низьку прибутковість», — відзначили в НБУ.

У свою чергу директор департаменту фінансової стабільності НБУ Віталій Ваврищук на брифінгу уточнив, що якщо на початку кризи ставки за депозитами складали близько 12%, то зараз вони вже нижчі 10%, повідомляє lb.ua.

«Це невелике історичне досягнення. На цьому тижні вперше в історії банківського сектору індекс ставок за депозитами фізичних осіб знизився трохи нижче 10%», — сказав він.

Цей індекс розраховується компанією Thomson Reuters на основі номінальних ставок провідних українських банків.

Нагадаємо, в Україні зафіксовано зростання гривневих і валютних вкладів так само, як і кредитування громадян в гривні на споживчі потреби.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net