Економіка

В Англії презентували нову банкноту з портретом Тюрінга

Банк Англії створив нову банкноту із зображенням відомого математика і криптографа Алана Тюрінга. Про це повідомляє Reuters.

Портрет вченого, який зробив значний внесок у перемогу Британії у Другій світовій війні, буде зображений на 50-фунтовій банкноті.

Крім цього, на купюрі зображено його математичні формули, розроблені в 1936 році. Саме вони стали основою сучасної комп’ютерної науки. Ці формули допомогли зламати код німецької шифрувальної машини Енігма.

На банкноті нанесена цитата математика: «Це тільки провісники того, що чекає нас у майбутньому, тільки тінь того, що буде далі». Саме таким чином вчений бачив майбутнє комп’ютерних машин і науковий прогрес.

Відзначимо, що життя Тюрінга було складним. Незважаючи на всі досягнення, його засуджували за гомосексуалізм, який у середині 1900 років в країні вважався злочином. Так обірвалася його кар’єра, а в 1954 році він покінчив життя самогубством, на 42-му році життя.

Нагадаємо, 2013 рік королева Великої Британії Єлизавети ІІ посмертно помилувала вченого. Хоча за рік до цього влада країни були категорично проти виправдання дослідника.