Світ

Мей залишиться на своїй посаді до осені

Тереза МэйПрем’єр-міністр Великобританії Тереза Мей, по всій видимості, буде залишатися на своєму посту до осені, коли відбудеться щорічний партійний з’їзд правлячої Консервативної партії, передає ТАСС з посиланням на The Times.

За її інформацією, прем’єрська канцелярія на Даунінг-стріт дала зрозуміти, що розробляє план нового крайнього терміну виведення з глухого кута ситуації навколо Brexit, згідно з яким Мей може розраховувати зберегти за собою посаду глави кабінету міністрів додаткові чотири місяці порівняно з тими умовами, які їй напередодні виклав Грем Брейді, голова комітету 1922 Консервативної партії, що об’єднує рядових парламентаріїв від торі. Ці умови полягали в тому, що Мей слід прискорити процес відходу з поста і оголосити про відставку до відходу Палати громад на літні канікули, які зазвичай починаються в третій або четвертий тиждень липня.

Так як глава уряду не зробить свою посаду вакантною до середини липня, то депутати-консерватори просто фізично не встигнуть до річного розпуску парламенту відсіяти з допомогою голосування всіх кандидатів на посаду нового лідера торі, яких, як очікується, буде ніяк не менше п’яти. Розрахунок супротивників Мей будувався на тому, що до парламентських канікул парламентаріям вдасться відібрати двох претендентів на лідерство, кандидатури яких будуть запропоновані на вибір вже простим виборцям країни, які є членами торі. Результати голосування за їх участю і планувалося оголосити на з’їзді консерваторів, який повинен пройти в Манчестері з 29 вересня по 2 жовтня. Однак реалізація цього графіка тепер поставлена під загрозу.

Відповідаючи напередодні на прохання прокоментувати чутки про те, що Мей може найближчим часом подати у відставку, представник глави уряду відповів, що йому невідомо про те, що намір залишити посаду прем’єра тільки після завершення першої частини процесу Brexit могло б зазнати якісь зміни. Під цією частиною мається на увазі реалізація формального виходу країни зі спільноти до настання перехідного періоду.