Світ

Парламент Франції підтримав проект реставрації собору Паризької Богоматері

Депутати національних зборів Франції (нижня палата парламенту) схвалили в ніч на суботу законопроект про відновлення постраждалого від пожежі собору Паризької Богоматері, повідомляє ТАСС з посиланням на радіостанцію France Info.

Згідно з її даними, після 13 годин дебатів, в результаті яких до ночі зал засідань виявився напівпорожнім, «за» висловилися 32 депутати при п’яти «проти» і 10 утрималися.

Законопроект викликає сильний відгук у французькому суспільстві. Чимало діячів культури побоюються того, що поспішне відновлення, на яке президент Франції Емманюель Макрон відвів всього п’ять років, може негативно позначитися на соборі — найважливішої частини національного надбання і справжній шедевр готики.

Проект закону передбачає можливість скасування на основі ордонансов (президентських і урядових декретів) цілого ряду існуючих законодавчих правил і обмежень, що належать до сфери будівельних та реставраційних робіт. Таке право, як уточнює Agence France-Presse, держава отримає через два роки після вступу закону в силу. Зокрема, мова йде про можливу відмову від проведення тендерів за держзамовленнями, порушення правил охорони навколишнього середовища, ряду реставраційних норм, законів про захист національної культурної спадщини, правил обов’язкового проведення попереднього контролю місця будівництва археологами.

Так, передбачається, що замість проведення тендерів та відбору фірм держава у шестимісячний строк створить власну структуру, яка буде здійснювати ведення робіт, їх координацію, проведення розробок і досліджень, здійснення заходів щодо захисту пам’ятника і його реставрації». При цьому в цій структурі буде сформовано науковий комітет, склад якого буде визначений відповідним декретом. Як запевнив, виступаючи перед депутатами міністр культури Франції Франк Риестер, до діяльності даної держструктури будуть залучені також французька мерія і управління справ паризького єпископа.

Значна частина законопроекту присвячена фінансовим питанням, пов’язаних зі збором і використанням коштів на відновлення собору. Зокрема, йдеться про надання податкових пільг особам, які внесуть пожертви. З нинішнього рівня в 66% звільнення таких пожертв від прибуткового податку вирішено перейти до 75% за умови дотримання ліміту в €1 тис. в рік.