Економіка

США і Вірменія підписали угоди про сприяння

В АрменииУряди Вірменії і США в ході армяно-американського стратегічного діалогу, що відбувся у вівторок в Єревані, підтвердили свої зобов’язання щодо подальшого зміцнення відносин, повідомляє прес-служба вірменського зовнішньополітичного відомства.

Американську делегацію прийняв глава МЗС Республіки Зограб Мнацаканян. Вірменську делегацію очолював заступник міністра закордонних справ Григор Ованнісян, у зустрічі також брав участь Надзвичайний і Повноважний посол Вірменії в США Варужан Нерсесян.

До складу американської делегації, яку очолював заступник помічника держсекретаря США з питань Європи і Євразії Джордж Кент, входили Надзвичайний і повноважний посол США у Вірменії Лін Трейсі, а також високопоставлені чиновники з Агентства Міжнародного розвитку США (USAID), торговельного департаменту США і ряду офісів Держдепу.

«Вірмено-американський стратегічний діалог відбувся через рік після мирних подій квітня-травня 2018 року, які призвели до формування нового уряду у Вірменії, схильного до реалізації демократичних і економічних реформ. Рік тому вірменський народ заявив про своє бажання в сучасній країні, вільній від корупції і поважає верховенство закону», — наголошується в повідомленні.

Делегації обговорили співпрацю по лінії стратегічних реформ і стимулювання загальних демократичних цінностей. Сторони торкнулися також питань глобальної та регіональної безпеки, співпраці в правоохоронній сфері, а також сприяння та стимулювання взаємного благополуччя.

Делегації підтвердили взаємні зобов’язання США і Вірменії про поглиблення співпраці з усіх сфер порядку двосторонніх відносин.

В ході зустрічі США і Вірменія підписали угоди про сприяння, в яких уточнюється фінансування в розмірі до 16 млн. доларів для стимулювання зростання економіки і ефективного управління.

USAID також оголосило старт нової ініціативи на 2-3 роки, для першого року якої передбачається фінансування в розмірі 6 млн. доларів. Ця нова ініціатива сприятиме порядку уряду Вірменії з реалізації демократичних реформ, простимулює залученість громадян і допоможе у забезпеченні видимих для вірменського народу результатів.

Вірменія і США досягли згоди в питанні важливості правоохоронних і судово-правових реформ, в цьому контексті надавши важливість програмами Офісу посольства США по боротьбі з наркотиками і співробітництва в правоохоронній сфері, а також подальшим можливостей двостороннього співробітництва в цій галузі.

Вірменія і США взяли на себе зобов’язання щодо розширення двосторонніх культурних зв’язків і контактів між людьми. Сторони планують підписати Меморандум про взаєморозуміння щодо розширення програм освітнього та професійного обміну та сприяння їм.

Американська сторона висловила готовність збільшити програми з навчання англійської мови в сільських громадах, а також сформувати в одному з вузів Вірменії магістерську програму з америкознавства.