Світ

США мають намір продати Тайваню танки і зброї на суму понад $2 млрд

США мають намір продати Тайваню озброєння загальною вартістю понад 2 мільярдів доларів, у тому числі танки і ракетні комплекси, передає агентство Reuters з посиланням на чотири близьких до питання анонімні джерела.

Співрозмовники агентства розповіли, що Тайвань збирається купити 108 танків M1A2 Abrams, 409 протитанкових ракетних комплекси (ПТРК) Javelin і 1240 протитанкових керованих ракет TOW, а також 250 переносних зенітно-ракетних комплексів (ПЗРК) Stinger.

Відомо, що на даний момент тайванська армія укомплектована американськими танками M60 Patton. Зміцнити свій військовий потенціал республіка вирішила в світлі напружених відносин з Китайською Народною Республікою.

Китаю відомо про майбутню угоду. «Ми різко засуджуємо рішення США і виступаємо проти продажу Тайваню американської зброї — — заявив на брифінгу для журналістів в Пекіні представник китайського МЗС ген Шуан.

У вересні 2018 року США домовилися з владою Таїланду про постачання запчастин для військових літаків на суму близько 330 мільйонів доларів. Влада КНР тоді також висловлювала свій протест.