Світ

У столиці Вірменії перейменували каток, який був названий ім’ям російської спортсменки

катокСовет старійшин Єревану за пропозицією опозиційної фракції перейменував школу фігурного катання імені олімпійської чемпіонки Ірини Родніної, повідомив у середу прес-секретар столичної мерії Акоп Карапетян.

«Рада старійшин Єревана переважною більшістю голосів перейменувала школу фігурного катання імені Ірини Родніної в Єреванську школу фігурного катання і хокею. Проект представила фракція «Луйс», — написав Карапетян на своїй сторінці в Facebook.

Спортивна школа фігурного катання Ірини Родніної відкрилася в Єревані в грудні 2015 року. Майстер-класи в ній проводять російські хокеїсти і фігуристи, в тому числі сама багаторазова олімпійська чемпіонка.

Пропозицію про перейменування школи внесла раніше представник фракції «Луйс» Ані Хачатрян на позачерговому засіданні Ради старійшин. За її словами, така ініціатива пов’язана з недавнім візитом Родніної в Баку, де вона разом з деякими іншими російськими парламентаріями та експертами взяла участь у заході, присвяченому подіям в Ходжалу на початку 90-х років, давала інтерв’ю і зробила ряд заяв на цю тему, які Хачатрян оцінює як «образливі для вірменського народу».

Як відомо, блокада Нагірно-Карабахської автономної області почалася ще восени 1989 року, коли було закрито єдине залізничне сполучення, а автодороги з Вірменії, пролегавшие в основному поруч з азербайджанськими населеними пунктами, стали вкрай небезпечними. У відповідь на заклики вірмен Нагірного Карабаху про приєднання до Вірменії, кільце навколо міста стискалося також в результаті військової облоги. З моменту проголошення Нагірно-Карабахської Республіки 2 вересня 1991 року став також небезпечним розташований поблизу Степанакерта в азербайджанському селищі Ходжали аеропорт: тут насильство щодо вірмен стало звичайним явищем. Єдиним способом врятувати від фізичного знищення населення Арцаха був прорив блокади і припинення обстрілу важкої артилерії з боку Збройних сил Азербайджану.

В кінці лютого 1992 року вірменські сили оборони звільнили від азербайджанських штурмовиків селище Ходжали (нині Іванян), а 18 травня був остаточно відкритий коридор Лачина (Бердзора).

Відео на тему: