Економіка

У Туркменії запрацював перший у світі завод з виробництва бензину з газу

Перший в світі завод з виробництва синтетичного бензину з природного газу заробив у минулу п’ятницю в місті Овадандепе Ахалського велаяту (області) Туркменістану, повідомляє Державне інформаційне агентство країни.

Підприємство має намір переробляти 1,785 млрд куб. м газу і виробляти 600 тис. тонн бензину марки «Еко-93», а також 12 тис. тонн дизпалива і 115 тис. тонн ЗПГ на рік.

Дослідження фізико-хімічних властивостей бензину марки «Еко-93» показало, що пальне відповідає вимогам держстандарту, а за хімічним складом відповідає п’ятого рівня екологічної безпеки.

При порівняльній оцінці якості синтетичного бензину «Еко-93» і бензину з нафти встановлено, що при використанні бензину з газу сірки виділяється в 50 разів менше, бензолу — в 3,5 рази менше, інших пахучих вуглеводнів — на 20% менше. Це дозволяє значно знизити рівень викиду шкідливих газів в навколишнє середовище.

Вартість будівництва заводу склала $ 1,7 млрд. у фінансуванні взяв участь «Банк міжнародного співробітництва Японії». Завод побудований японської Kawasaki Hemi Indastriz і турецької Renessans. На підприємстві створено 800 робочих місць.

Проект під назвою Ji-ti-Ji tu Gasoline здійснили за допомогою розробленої данською компанією Haldor Topse технології TIGAZ, ця технологія вперше в світі застосовано в Туркменістані.

Першу партію бензину «Еко-93» — 60 тонн-відправлять в якості гуманітарної допомоги до Афганістану. Замовлення на партії газобензину вже розмістили Болгарія, Греція, Румунія та інші країни.