Економіка

Ford радикально скорочує свої автосалони та переходить на онлайн торгівлю

У зв’язку з масштабним наступом електромобілів поступово автовиробникам доводиться міняти всю стратегію продажів і обслуговування.

До такого радикального кроку наважилося і представництво Ford в Європі. Також таким чином керівництво компанії намагається повернути європейському підрозділу прибутковість, інформує Ukr.Media.

Компанія Tesla, наприклад, взагалі обходиться без дилерів, але у неї, як і у багатьох інших молодих електромобільних брендів (наприклад, китайського Lynk & Co) є власні шоу-руми, де авто можна хоча б подивитися живцем і зробити на ньому тест-драйв.

Рік тому Tesla з метою економії коштів спробувала відмовитися від шоу-румів, але покупці вважали цю ідею занадто радикальною, виявили колективне згуртоване невдоволення, і значну частину шоу-румів Tesla все-таки зберегла.

Ось і Ford, який всіма силами намагається зробити прибутковим своє європейське відділення, поки не готовий пожертвувати усіма дилерами, але готується до радикального скорочення автосалонів і переходу на онлайн-дистрибуцію.

Топ-менеджер компанії не повідомив, скільки саме дилерських центрів Ford буде закрито в Європі — мовляв, це буде залежати від конкретної ситуації в кожній країні, але, наприклад, у Великобританії, яка є найбільшим в Європі споживачем автомобілів «синього овалу», з нинішніх 400 дилерів контракту з Ford позбудуться 180, тобто майже половина.

Це дозволить компанії Ford істотно скоротити витрати на поширення своїх моделей, тим більше, що в рамках нинішньої стратегії розвитку Ford має намір сильно скоротити свою присутність в Європі, позбутися більшості масових моделей і зосередитися на просуванні нішевих продуктів, в основному сегменту SUV і в основному електрифікованих.

Поступово електромобілі (у тому числі створені в рамках альянсу з VW) стануть основним продуктом Ford в Європі, а їм, як відомо з досвіду Tesla, не потрібно настільки часте і ретельне обслуговування на СТО, як традиційним моделям з ДВЗ, — отже, і традиційна дилерська мережа скоро буде не потрібна.

Для проведення планового ТО можна буде обійтися виїзними бригадами, а для серйозного ремонту (наприклад, усунення отриманих в ДТП ушкоджень) досить буде всього кілька великих вузлових техцентрів. Додамо, що і у виробництві електромобілі вимагають менше людських ресурсів, і скорочення приблизно 12 500 співробітників Ford в Європі частково зумовлено саме цим фактором.

Реорганізація дилерських мереж почалася в період очікування старту продажів першого «довгогрального» електромобіля марки Ford — кросовера Mustang Mach-E, здатного проїхати на одній зарядці до 600 км.

На європейський ринок він вийде восени цього рок. На Mach-E і будуть обкатувати технологію онлайн-продажів, хоча і традиційним чином, тобто у дилерів, його в найближчі роки можна буде купити.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net