Світ

Євросоюз виділить Румунії €900 млн на автомагістраль через Карпати

На будівництво першої автомагістралі через Карпати Румунії виділять 875,5 млн євро. Таке рішення погодила Єврокомісія.

Гроші призначені на першу ділянку Сібіу-Пітешті в центральній Румунії — частину дороги, яка стане першою автомагістраллю через румунські Карпати і забезпечить сполучення через всю територію Румунії від порту Констанца на березі Чорного моря до Недлака на угорському кордоні.

Проект є частиною загальноєвропейського інфраструктурного проекту Транс’європейські транспортні мережі.

«Цей проект вирішить серйозну проблему транспортної мережі Румунії. Він підвищить безпеку, скоротить час поїздок і знизить вартість поїздок для пасажирів і транспортування вантажів», — заявила єврокомісар Еліза Феррейра.

При цьому завершити будівництво планують у 2026 році. Крім того, Єврокомісія виділила Румунії 578,4 млн євро для покращення механізму реагування на надзвичайну ситуацію, що передбачає придбання обладнання і навчання фахівців екстрених служб.

Нагадаємо, що раніше в Британії побудували тупикову дорогу за £50 млн. Нову розв’язку побудували для зручності вантажного транспорту, який би під’їжджав безпосередньо до торгових складів. Однак ділянка дороги, побудована за 50 мільйонів, поки нагадує глухий кут, тому що самі з’їзди не зроблено.