Аналітика

Споживчі настрої українців покращилися

У серпні індекс споживчих настроїв (ІСН) українців покращився на 1,8 п. — до 68,5 п. за 200-бальною шкалою. Про це свідчать результати дослідження агентства Info Sapiens, оприлюднені.

При цьому місяцем раніше ІСН зріс на 1,7 пункту.

«Істотних змін у значенні індексів у серпні не відбулося. Індекси стабільні зі слабкою тенденцією до поліпшення», — повідомляється на сайті агентства.

Згідно з дослідженням, у серпні індекс поточного становища (ІПС) виріс на 1,8 п. — до 62,5 п., зокрема індекс поточного особистого матеріального становища збільшився на 2,4 п. (до 50,8 п.), а індекс доцільності великих покупок — на 1,2 п. (до 74,2 п.).

У той же час індекс економічних очікувань (ІЕО) за минулий місяць зріс на 1,7 п. — до 72,5 п., у тому числі індекс очікуваних змін особистого матеріального становища знизився на 1 п. (до 74,4 п.), тоді як індекс очікуваного розвитку економіки країни впродовж найближчого року збільшився на 2,8 п. (до 60 п.), а протягом найближчих п’яти років — на 3,3 п. (83 п.).

Також у звіті вказується, що в серпні показник індексу очікуваної динаміки безробіття покращився на 10 п. — до 140 п., а як індекс інфляційних очікувань виріс на 0,9 п. — до 186,1 п.

Разом з тим очікування українців щодо курсу гривні протягом найближчих трьох місяців трохи покращилися — індекс девальваційних очікувань знизився на 4,9 п. — до 156,9 п.

Раніше повідомлялося, що карантин погіршив добробут українців. З 34% до 37% зросла частка громадян з низьким рівнем добробуту, яким вистачає грошей на їжу, але купувати одяг вже важко.