Аналітика

Створено найбільшу у світі зону вільної торгівлі

Китай, Австралія, Японія і ще 12 країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону сформували найбільшу у світі зону вільної торгівлі, пише РБК.

Угоду підписали в ході онлайн-саміту Асоціації держав Південно-Східної Азії. Йдеться про створення зони вільної торгівлі під назвою Всебічне регіональне економічне партнерство (ВРЕП).

Для вільної торгівлі об’єдналися такі країни: Бруней, В’єтнам, Індонезія, Камбоджа, Лаос, Малайзія, М’янма, Сінгапур, Таїланд, Філіппіни, Китай, Японія, Південна Корея, Австралія і Нова Зеландія.

Сумарне населення цих країн, на які припадає 29 відсотків світової економіки, — 2,2 мільярда осіб, сукупний ВВП — 26,2 трильйона доларів. Це трохи менше, ніж частка Євросоюзу (33 відсотки), але експерти впевнені, що показник зони найближчим часом зросте.

У рамках угоди будуть діяти знижені торговельні мита, укріплені ланцюжки поставок з використанням уніфікованих правил визначення країни походження товарів, систематизовані нові правила електронної торгівлі.

Це перший договір про вільну торгівлю Японії з Китаєм і Південною Кореєю одночасно, зазначає Nikkei.

Переговори про ВРЕП велися з 2013 року. У переговорах також брала участь Індія, проте в минулому році вона вийшла з обговорення.

Експерти наголошують, що укладення угоди в Ханої на тлі торгової війни зі США — великий успіх комуністичного керівництва в Пекіні. Вони прогнозують, що цей договір посилить економічну інтеграцію азіатсько-тихоокеанського регіону і протидію протекціоністським тенденціям.

Reuters пише, що створення ВРЕП — це «ще один удар» по транстихоокеанському партнерству, яке просував президент США Барак Обама. Підписаний у 2016 році пакт передбачає повне скасування митних зборів на товари і послуги в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні.

Раніше експерти повідомляли, що Китай стане єдиною країною, яка закінчить 2020 рік з позитивною економікою. Про це читайте докладно в матеріалі Захід занурюється в хаос, а Китай процвітає.