Світ

У Білорусі штаб Бабарика створює партію «Разом»

Штаб експретендента на пост президента Білорусі і колишнього глави «Белгазпромбанку» Віктора Бабарика оголосив про створення партії «Разом». «Прийшов час оголосити про продовження нашої боротьби, але вже з наявністю якоїсь організаційної форми», в яку можливо об’єднати всіх прихильників, йдеться у відеозверненні Бабарика. Автор звернення перебуває під вартою з середини червня, звернення було записано до затримання.

Бабарико назвав основними завданнями партії проведення конституційної реформи та об’єднання громадянських ініціатив. Документи для реєстрації партії будуть подані найближчим часом, зазначила Марія Колеснікова — представниця штабу Бабарика і членкиня президії Координаційної ради білоруської опозиції. «Ми формуємо нове, свідоме і відповідальне білоруське суспільство», — підкреслила вона, виділивши необхідність реагувати на «нові виклики і запити». «За останні три місяці ми всі разом зробили більше, ніж за останні 26 років», — додала Колеснікова.

Сама Координаційна рада, що з’явилася з ініціативи кандидатки в президенти Білорусі Світлани Тихановської, продовжить роботу в колишньому форматі. Ініціатива штабу Бабарика зі створення партії була узгоджена «з тими членами Президії КС, з якими було можливо з об’єктивних обставин», заявили в Раді.

У Білорусі не вщухають масові протести після президентських виборів 9 серпня, переможцем яких, за даними ЦВК, знову став Олександр Лукашенко. Згідно з офіційними даними, чинний президент Білорусі отримав понад 80 відсотків голосів, а його головна суперниця Світлана Тихановська — близько 10 відсотків. Протести громадян, які відстоюють свої голоси, і переконаних у фальсифікації результатів голосування,придушувалися ОМОНом і спецпризначенцями. Силовики діяли з безпрецедентною жорстокістю. Сама Тихановськабула змушена покинути Білорусь і виїхати до Литви.

Опозиція Білорусі виступила із заявою

Джерело: DW