Аналітика

Українці стали набагато частіше брати кредити на споживчі потреби

Ставки за гривневими кредитами бізнесу почали знижуватися наприкінці року. Вартість кредитів для фізичних осіб залишалася високою.

В Україні зафіксовано зростання гривневих і валютних вкладів, так само як і кредитування громадян в гривні на споживчі потреби, йдеться в річному звіті Нацбанку за 2019 рік.

Зазначається, що кредити в гривнях на споживчі потреби зросли майже на третину — на 31%.

«Гривневі кошти громадян в банках за минулий рік збільшилися на 17,5%, валютні вклади — на 15,4%. Гривневі кошти бізнесу в банках за рік зросли на 19,5%, валютні кошти — на 48,4%», — йдеться в повідомленні.

Крім того, повідомляється про готовність банків поступово відновлювати кредитування бізнесу.

«Також зростало кредитування на придбання нерухомості — на 13,4%. Причини зростання — зростання доходів громадян з одного банку і висока прибутковість таких послуг для банків з іншого. Водночас чисті гривневі кредити бізнесу за минулий рік скоротилися на 6,2%», — повідомляє регулятор.

Зазначається, що пом’якшення монетарної політики протягом 2019 року сприяло здешевленню кредитів. Ставки за гривневими кредитами бізнесу почали знижуватися в кінці року. Протягом IV кварталу — на 2,4 в. п. до 15,7% річних. Втім, вартість кредитів для фізичних осіб залишалася високою.

Нагадаємо, нещодавно Кабмін схвалив законопроект про кредити для малого бізнесу під держгарантії.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net