Світ

ВООЗ заявила про план боротьби з коронавірусом

Вакцини та засоби лікування COVID-19 повинні бути однаково доступні всім країнам. На початку травня розпочнеться мобілізація грошей для посилення боротьби з коронавірусом.

Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ), Європейський Союз і низка країн хочуть об’єднати свої ресурси в боротьбі проти коронавірусу. «Ми маємо справу із загальною загрозою, яку можемо перемогти тільки разом», — заявив генеральний секретар ВООЗ Тедрос Адханом Гебреєсус, цитує інформагенція Reuters.

Оголошена цього дня глобальна ініціатива полягає у прискоренні роботи над розробкою ліків, тестів і вакцин проти хвороби легенів COVID-19, що спричиняє коронавірус, а згодом у наданні результатів цієї роботи всім країнам. «Ми повинні домогтися того, щоб усі люди мали доступ до всіх засобів для боротьби з COVID-19», — оголосив генсек ВООЗ.
США лишилися осторонь

Підтримку цій ініціативі висловили канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент Франції Еммануель Макрон, а також інші глави держав і урядів та представники міжнародних організацій.

Приміром, президент Єврокомісії Урсула фон дер Леєн пообіцяла підтримку бідним країнам. «Європейський Союз не шкодуватиме зусиль, щоб допомогти світу об’єднатися в боротьбі з коронавірусом», — запевнила вона. Як тільки вакцину винайдуть, необхідно забезпечити її доступність всюди, додала фон дер Ляєн.

Натомість США не стали приєднуватися до цієї ініціативи. «Офіційної участі США не буде», — заявив прес-секретар представництва США у штабквартирі ВООЗ у Женеві. Раніше президент США Дональд Трамп критикував ВООЗ за занадто приязне ставлення до Китаю і припинив виплати внесків США до ВООЗ у розпал пандемії вірусу.

Потрібні гроші донорів

Для реалізації цієї ініціативи потрібні гроші донорів, а саме вісім мільярдів євро. Тож 4 травня для залучення потрібних коштів планується провести конференцію донорів. На тлі цього канцлер ФРН Меркель закликала як політиків, так і представників бізнесу підтримати цю ініціативу фінансами. За словами Меркель, нині спостерігається «досить суттєвий фінансовий дефіцит, який необхідно покрити».

Джерело: DW