Економіка

Укрзалізниця зробила запит на купівлю 50 електровозів

Укрзалізниця має намір придбати 50 електровозів через тендер, якщо не вдасться реалізувати міжурядові угоди між Україною і Францією про закупівлю двосистемних електровозів Alstom. Про це сказав глава УЗ Володимир Жмак, повідомляє Інтерфакс-Україна.

«У рамках можливої міжурядової угоди України та Франції може бути здійснена закупівля необхідних УЗ локомотивів. Зараз питання розглядається на рівні урядів двох держав. Паралельно, оскільки ми не можемо просто сидіти і чекати, ми вже запустили публічний запит (RFP) щодо 50 електровозів. І якщо міжурядова угода не буде реалізована, то ми використовуємо другу опцію — тендер», — розповів Жмак.

За його словами, однією з обов’язкових вимог до учасників тендера буде пропозиція довгострокового фінансового пакету.

«На яких умовах і на які терміни — питання вже міжурядове», — уточнив глава УЗ.

Жмак додав, що під час оцінки пропозицій буде враховуватися не тільки ціна локомотива, а й вартість його життєвого циклу, що включає технічну експлуатацію, умови кредитування, вартість запчастин, обслуговування тощо.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року президент Володимир Зеленський запропонував Alstom проекти в Україні. Тоді глава держави провів переговори з гендиректором цього французького концерну Анрі Пупар-Лафаржем.

Пізніше стало відомо, що Україна збирається купити у Alstom електровози. Відповідний контракт може бути підписаний, коли президент Франції Еммануель Макрон прибуде з візитом до Києва, розповів посол України у Франції Вадим Омельченко.