ГоловнеЗдоров’я

Лікарі застерегли від приймання низки вітамінів увечері перед сном і пояснили причини

В який час доби найкраще вживати препарати.

Мільйони людей щодня приймають вітаміни, щоб відчувати себе краще, допомогти організму відновитися після хвороби або ж зміцнити свій імунітет. Так чи інакше, всім варто дотримуватися важливого правила: добавки повинен призначати тільки лікар. В іншому разі в організмі може виникнути надлишок будь-яких речовин, а це в деяких випадках може бути небезпечніше дефіциту, інформує Ukr.Media.

Коли доктор виписує вам той чи інший вітамін, він повинен пояснити, в який час доби найкраще приймати препарат.

Коли люди не приймають вітаміни належним чином, вони не бачать поліпшення. Адже мало хто знає, що від часу доби, раціону і навіть від наявності захворювань може залежати те, як добавка засвоїться в організмі.

Експерти розповіли, які вітаміни і добавки потрібно приймати тільки в першій половині дня.

Вітаміни групи B

У вітамінах групи B міститься цілих вісім різних груп поживних речовин, кожна з них дуже важлива для організму, адже в комплексі вони підтримують енергетичний баланс і здоров’я клітин. Так, ці вітаміни можуть погано засвоюватися, якщо:

у людини є хвороба Крона;
під час вагітності;
у літніх;
людина не стежить за раціоном.

Вітаміни групи B зазвичай приймають вранці. До них відносяться вітамін В12 і вітамін В6. Якщо останній випити ввечері, то він може заважати сну і впливати на сновидіння. Вітаміни В також грають роль у виробленні енергії і стимулюють мозок, а думати і приймати рішення людині треба вдень, а не ночами.

Крім цього, вітаміни групи В беруть участь в цукровому і енергетичному обміні речовин. Тобто вони будуть допомагати вашому метаболізму, забезпечуючи викид енергії. І до речі: цей вітамін вважають водорозчинним, так що його можна приймати як під час їжі, так до або після.

Вітамін D

Цей вітамін теж життєво необхідний нашому організму. Він забезпечує нормальний ріст кісток, попереджає розвиток рахіту і остеопорозу, регулює обмін мінералів в організмі. «Сонячний» вітамін сприяє м’язовому тонусу, підвищує імунітет, він необхідний для функціонування щитоподібної залози і нормального згортання крові.

Найкраще приймати вітамін D під час сніданку або обіду — він відмінно поєднується з жирною їжею, тому що вона допомагає йому засвоюватися. Якщо ж ви приймете його на ніч, то вітамін почне працювати в тандемі з мелатоніном, гормоном сну. Це загрожує безсонням і поганим засвоєнням добавки.

Кальцій

Цей мінерал необхідний нашим кісткам, м’язам, сухожиллям, зв’язкам і нервовій системі. При дефіциті кальцію людина відчуває оніміння по всьому тілу і проблеми з диханням. Крім того, недолік мінералу дає про себе знати через низький артеріальний тиск, проблеми з зубами і нігтями. У запущених випадках дефіцит речовини може привести до недоумства, розвитку катаракти, депресії і психозів.

До речі: цей мінерал відмінно «ладнає» з вітаміном D, тому буде добре, якщо ви станете приймати їх разом (якщо того вимагає рецепт, звичайно ж). Кальцій краще засвоюється в першій половині дня, коли ми їмо більше, а їжа жирніша і калорійніша. Якщо пити його тільки вечорами, то є ризик, що ви не побачите ніяких поліпшень.

Риб’ячий жир

Або омега-3. Це одна з найпопулярніших добавок, все більше людей починають пити її щодня.

Варто пам’ятати, що така добавка містить багато жиру, тому якщо ви ризикнете приймати її перед сном, то все може закінчитися кислотним рефлюксом, розладом шлунка або печією. Тому приймайте риб’ячий жир в першій половині дня, разом з ситним обідом.

Риб’ячий жир дійсно допомагає захистити серце від хвороб, знизити рівень «поганого» холестерину в крові. Але його краще не приймати разом з:

антикоагулянтами і антитромбоцитарними препаратами. Вони знижують згортання крові. Цілком можливо, що приймання добавок з риб’ячим жиром може збільшити ризик кровотечі;
ліками проти тиску — він може впасти сильніше, ніж вам хотілося б;
протизаплідними препаратами: деякі з них зведуть всю користь риб’ячого жиру нанівець;
вітаміном Е — добавка може заблокувати дію вітаміну — краще приймати їх з пристойним інтервалом.