ГоловнеСоціум

Погано спите ночами? Терміново сходіть до офтальмолога

Вчені з’ясували, що зниження якості сну може призвести до повної сліпоти.

Фахівці Сичуанського університету протягом 11 років досліджували історії хвороби понад 400 тисяч пацієнтів і прийшли до страшних висновків, інформує Ukr.Media.

Дослідники з Китаю з’ясували, що зниження якості сну може призвести до повної сліпоти.

Хропіння і безсоння — найгірші вороги ваших очей. Побоюватися варто також недосипу і надлишку сну. Лікарі дійшли висновку, що всі ці чинники підвищують ризик розвитку глаукоми.

При цьому захворюванні підвищується внутрішньоочний тиск. В результаті падає гострота зору і відбувається атрофія нерва, який пов’язує очі з мозком. Якщо глаукому не лікувати, людина сліпне.

Дослідники взяли історії хвороби понад 400 тисяч пацієнтів. Вони відібрали тих, у кого були проблеми зі сном в період з 2006 по 2010 рік. А потім подивилися, що стало з цими людьми до 2021.

Майже у дев’яти тисяч хворих з’явилася глаукома. Аналіз показав, що хропіння і денна сонливість підвищують ризик її розвитку на 11%. А безсоння, недолік або надлишок сну — на 13%.

Як уникнути цієї проблеми? Перше, що радять зробити лікарі, — налагодити здоровий сон. І регулярно перевіряти очі. Особливо до цієї рекомендації варто прислухатися людям старше 70 років.