ГоловнеЗдоров’я

Вчені перерахували звички для довголіття

долгожителиДослідники з Гарвардського університету виявили здорові звички, які допоможуть збільшити шанси на довге життя. Про це пише GQ.

Достатній сон

«Достатня кількість годин повноцінного сну — це те, що допомагає тілу і мозку відновлюватися, виконувати безліч функцій, боротися зі стресом і навіть підтримувати сильний імунітет, а нестача сну в крайніх випадках може бути навіть смертельною. Наука стверджує, що більшості людей необхідно від семи до восьми годин сну на добу, і цього легко досягти, встановивши розпорядок дня, прибравши всі чинники, що відволікають і переконавшись, що в кімнаті, в якій ми спимо, темно та прохолодно», — заявили експерти.

Харчування

«Усе, що ви їсте, впливає на ваше тіло, іноді в кращий, іноді в гірший бік. Не варто впадати в крайнощі, переймаючись кожною калорією, але потрібно намагатися дотримуватися здорової та збалансованої дієти. Наука стверджує, що найкращий спосіб харчування — це середземноморська дієта, оскільки вона багата на фрукти та овочі, містить корисні жири, рибу та сезонні продукти, які зазвичай свіжіші та містять велику кількість поживних речовин. Ви також маєте контролювати споживання цукру та нездорової їжі, які можуть бути дуже шкідливими», — кажуть вчені.

Силові тренування

«Тренування з обтяженнями — один з найкращих способів уникнути втрати м’язової маси з віком, мати сильне тіло, захистити кістки і навіть підвищити витривалість, тому рекомендується включати їх у свій розпорядок дня два-три рази на тиждень», — додали учені.

Активність

«Достатньо займатися фізичними вправами по 150 хвилин на тиждень, але експерти кажуть, що вкрай важливо також бути більш активними протягом дня, особливо якщо у вас сидяча робота. Рекомендується, наприклад, підніматися сходами замість використання ліфта, ходити на роботу пішки, регулярно вставати зі стільця і взагалі більше рухатися», — заявили дослідники.

Відсутність шкідливих звичок

«Алкоголь і цигарки є одними з найбільших ворогів людства, і їхнє вживання може скоротити життя на кілька років, а також збільшити ризик розвитку всіх видів захворювань, включно з деякими видами раку. Тому ви маєте докласти зусиль, щоб виключити їх повністю або хоча б вживати в дуже помірній кількості. Жінкам можна вживати не більше 5-15 грамів алкоголю на день, а чоловікам — 5-30 г», — заявили вчені.

Нагадаємо, раніше американська актриса, 88-річна Ширлі Маклейн розкрила секрет свого довголіття, який підтвердили вчені.