Світ

«Для вас — торгівля, для нас — смерть»: глава МЗС Вірменії про продаж ізраїльської зброї Баку

MnatsakanyanПитання продажу зброї Азербайджану з боку Ізраїлю не може не турбувати Єреван, і на те є різні причини. Про це сказав в інтерв’ю ізраїльському Kan News глава МЗС Вірменії Зограб Мнацаканян.

«По-перше, що для Ізраїлю торгівля зброєю, то для нас — смертельна зброя проти нашого народу. І ми спостерігали його використання проти нас. Ми несемо втрати через його застосування. Тепер ви розумієте, як ми на це дивимося. По-друге, ми — країна, дуже добре усвідомлює важливість своєї безпеки, і впевнений ви добре розумієте, про що я говорю», — сказав міністр.

Мнацканян зазначив, що вірменська сторона була і залишається впевненою в своїх здібностях захистити себе.

«Коливань в цьому питанні немає, але є бажання і прагнення розвивати мир і безпеку в нашому регіоні, знаходити мирні вирішення конфліктів — на підставах, прийнятних для всіх сторін. Правда, наш регіон не дуже сприятливий для закладання основ цього», — сказав він.

Нагадаємо, в лютому 2019 року стало відомо, що ізраїльська компанія Aeronautics Defense Systems Ltd (ADS) знову зможе поставляти безпілотники Азербайджану.

Це та сама компанія навколо якої розгорівся скандал влітку 2017 року. Після того, як представники ВС Азербайджану, що збираються придбати нові безпілотники, попросили співробітників компанії, які прибули в Азербайджан, показати можливості цих дронів. Для цього операторам запропонували нанести удар по вірменським позиціях в Карабасі.

Ізраїльські оператори відмовилися виконати прохання, однак менеджери компанії, мабуть, побоюючись зриву вигідного контракту, зарядили дрони самі і взяли під приціл вірменські позиції. Через кілька місяців Міноборони країни призупинило експортні ліцензії трьох керівників компанії. Зокрема, була припинена ліцензія генерального директора Амоса Матана, його заступника Меира Різмовіча і ще одного співробітника. Пізніше з’ясувалося, що заборона поширюється тільки на менеджерів, а не на компанію в цілому.