Світ

Президент Кіпру: Санкції Європейського Союзу проти Туреччини вимагають часу

Санкції Європейського Союзу вимагають часу, і не слід очікувати, що ЄС прийме рішення про заходи проти Туреччини відразу, заявив президент Кіпру Нікос Анастасіадес, передає Cyprus Mail.

Він зазначив, що «засмучений» тим, що минулого тижня Європейська Рада не змогла негайно оголосити санкції проти Анкари. «Це займе деякий час, оскільки в ЄС є встановлені процедури», — зазначив він, навівши приклад санкції ЄС проти Росії, коли Брюсселю потрібно шість місяців, щоб вжити заходів.

Минулого тижня на засіданні Європейської ради в Брюсселі були прийняті висновки, спрямовані на прийняття цілеспрямованих заходів проти незаконної діяльності Туреччині у виняткових економічних зонах Кіпру».

Рада по загальних питаннях запропонував Єврораді та Європейській службі зовнішніх дій уявити «варіанти належних заходів» проти Туреччини «невідкладно» у зв’язку з відмовою цієї країни дотримувати норми міжнародного права і закликами ЄС до стриманості щодо її бурової діяльності.

Те, що рада представить «варіанти», передбачає, що держави-члени ЄС можуть або відхилити, або змінити їх. Однак Нікосія каже, що задоволена позицією ЄС.

Нагадаємо, що минулого тижня Туреччина направив другий корабель до ІЕЗ Кіпру.

Турецькі офіційні особи заявили, що судно «Явуз» почне буріння на шельфі в середині липня.

Перший турецький Буровий корабель «Фатіх» знаходиться у водах на захід від Пафосу.

Анкара, у якої не дипломатичних відносин з Кіпром, стверджує, що деякі райони в морській зоні Кіпру, відомої як ВЕЗ, підпадають під юрисдикцію Туреччини або турків-кіпріотів.