Аналітика

Нацбанк оцінив план Кабміну зі зростання економіки

Для зростання економіки на 7% в рік необхідно збільшити інвестиції в Україну на 20%, підрахував центробанк.

Щоб прискорити зростання економіки України до 7% на рік, як планують у Кабміні, необхідно щороку збільшувати інвестиції на 20%. Про це повідомила прес-служба Національного банку України (НБУ) з посиланням на слова заступника голови НБУ Дмитра Сологуба.

«Що потрібно зробити, щоб забезпечити зростання на 7% в рік? За рахунок споживання цього не досягти. Драйвером повинні бути інвестиції», — йдеться в повідомленні.

За даними НБУ, на сьогоднішній день в Україні ставлення інвестицій до ВВП становить 17-18%, а в інших країнах з темпами зростання ВВП вище 5% — досягає 25-30%. «Тобто темпи зростання інвестицій потрібно забезпечувати на рівні 20% в рік. А для цього потрібні структурні реформи», — підкреслили в НБУ.

Крім того, центробанк повідомляє, що завдяки зміцненню гривні до кінця року держборг України буде нижчим від 55% ВВП.

Зазначається, що міцна гривня частково знижує доходи бюджету. «Але, в той же час, уявіть собі інвестора, який дивиться на країну з держборгом на ВВП 60%, й інвестора, який дивиться на країну з держборгом менше 50%. І як це транслюється під його очікування процентної ставки за запозиченнями цієї країни», — зазначив Сологуб.

Як відомо, програма діяльності Кабміну передбачає залучення 50 млрд доларів інвестицій для зростання ВВП на 40% за п’ять років.

Джерело: korrespondent.net

Аспекты.net