Світ

В італійських Альпах з’явився рожевий лід

Водорості Ancylonema nordenskioeldii можуть стати «останнім цвяхом в труну» одного з італійських льодовиків, вважають вчені.

В італійських Альпах виявили рожевий лід. За словами вчених, льодовик Презена вбрався в такий колір через водорості Ancylonema nordenskioeldii. Про це в понеділок, 6 липня, повідомила The Guardian.

На думку вчених, явище може мати негативні екологічні наслідки, тому що водорості прискорюють танення льоду.

Зараз точаться суперечки про те, звідки взялися водорості, що забарвили льодовики в Альпах в рожевий колір. На думку Бьяджо Ді Мауро з Національної дослідницької ради Італії, рожеве забарвлення льоду, ймовірно, викликане тією ж рослиною, що офарбило льодовики Гренландії.

«Сама собою наявність і розмноження цих організмів в льодовиках цілком природна, особливо в літній сезон. Однак інтенсивне фарбування льоду водоростями таїть загрозу вічній мерзлоті», — заявив учений.

Рослина, відома як Ancylonema nordenskioeldii, присутня в так званій темній зоні Гренландії, де також тане лід. Зазвичай лід відбиває понад 80 відсотків сонячного випромінювання назад в атмосферу, але, коли з’являються водорості, вони затемнюють лід, так що він поглинає тепло і тане швидше. Отож, коли лід тане швидше, з’являється все більше водоростей.

За словами Ді Мауро, який раніше вивчав водорості на льодовику Мортераш в Швейцарії, присутність туристів і підйомників також може вплинути на водорості.

Вчені підкреслюють, що водорості прискорюють танення льоду в Альпах, а це вносить свою лепту в глобальну зміну клімату.

Раніше озеро кратера в індійському штаті Махараштра за кілька днів змінило свій колір з зеленого на рожевий.

Джерело: korrespondent.net

Подписывайтесь на наши соцсети: Telegram | YouTube | Facebook | YouTube

Аспекты.net