Світ

ООН закликала ввести базовий дохід через пандемію

Базовий дохід для найбідніших у країнах, що розвиваються, допоможе сповільнити поширення коронавірусу, вважають в організації.

Тимчасовий базовий дохід для найбідніших верств населення в країнах, які розвиваються, допоможе сповільнити пандемію. Про це сказано в доповіді Програми розвитку ООН.

«Безпрецедентні часи вимагають безпрецедентних соціальних і економічних заходів. Введення тимчасового базового доходу для найбідніших людей у світі є одним з варіантів», — говорить адміністратор програми Ахім Штайнер.

На думку авторів доповіді, така міра дозволить майже трьом мільярдам людей купувати їжу і оплачувати витрати на охорону здоров’я і освіту. Фінансування цього заходу оцінюється в $199 млрд на місяць, йдеться про 132 країни, що розвиваються.

Також у доповіді наголошується, що допомога і плани відновлення економік у світі після пандемії не можуть бути передбачені тільки для великих ринків і бізнесу. У той же час, базовий дохід дозволить урядам країн, що розвиваються, надати людям фінансову підтримку, щоб вони могли продовжити дотримуватися ізоляції.

Базовий дохід також покликаний допомогти місцевим економікам країн, зберегти на плаву малий бізнес у них та уповільнити поширення коронавірусу.

Нагадаємо, що половина багатств світу перебуває у 26 осіб. Через високий рівень фінансового розшарування в світі виникає економічна нестабільність, корупція, фінансові кризи, зростання злочинності, кажуть в організації.

Також повідомлялося, що через пандемію впало число мігрантів і біженців. Експерти прогнозують невеликий приріст кількості мігрантів у 2020 році через карантинні обмеження по всьому світу.