Прогрес

Масивна «мертва зона» в Мексиканській затоці стане рекордною

У Світовому океані існують так звані «мертві зони»: ділянки з безкисневому середовищем. З року в рік таких зон з’являється все більше, а вже наявні збільшують свою площу. Особливу тривогу зараз викликає мертва область в Мексиканській затоці. Вона утворилася кілька десятиліть тому, і її розмір коливався в залежності від погодних умов, але сильних змін не відбувалося, пише nationalgeographic.

А в цьому році, за даними дослідників з Університету штату Луїзіана, «мертва зона» в Мексиканській затоці виросте до рекордних показників: 20, 200 — 22 560 квадратних кілометрів, що можна порівняти за розмірами з Словенією, Сальвадором або Ізраїлем. Причиною збільшення зони стали інтенсивні дощі в басейні Міссісіпі.

Першими від них постраждали фермери: багато хто не зміг посіяти сільськогосподарські культури. Однак поля вже були рясно удобрені, і в результаті бурхливі потоки річкової води, перенасичені добривами та іншими хімікатами, а також тонни стічних вод, потекли до затоки.

Це зумовило активне зростання водоростей вздовж узбережжя штатів Луїзіана і Техас, які «витягували» кисень з навколишнього середовища. У свою чергу низький рівень кисню впливає на риб, крабів та інших підводних мешканців: ті, хто встигає випливти, залишають зону з несприятливими умовами, а інші гинуть від гіпоксії — гинуть навіть цілі коралові рифи. При цьому тварини, які зіткнулися з нестачею кисню, уповільнюють своє зростання: це чітко видно на прикладі креветок, які першими «тікають від задухи», але залишаються дрібними, і ціна на них потім сильно падає.

Вчені не дають сприятливих прогнозів: вони радять використовувати менше добрив, але це лише один з численних аспектів появи «мертвих зон». Зі зміною клімату зростає температура Світового океану, а тепла вода сама по собі менш насичена киснем, ніж холодна. А інтенсивні зливи, яких відбувається все більше, продовжать доставляти в океан стічні води та інші сторонні домішки.

Заголовне фото nationalgeographic : річка Міссісіпі несе осад в Мексиканську затоку. Цей осад часто містить забруднюючі речовини з добрив, що викликають сплеск цвітіння водоростей.