Здоров’я

Мед Манука вбиває антибіотикостійкість бактерії — вчені

Вчені з Університету Суонсі (Велика Британія) виявили, що мед Манука може стати альтернативою антибіотиків для лікування стійких до протимікробних препаратів респіраторних інфекцій, особливо смертельних бактерій, які можуть супроводжувати інфекції кістозного фіброзу, сполучаться на сайті університету. Результати дослідження опубліковані в журналі Frontiers in Microbiology.

Використовуючи легеневу тканину свиней, фахівці лікували вирощені бактеріальні інфекції, що імітують ті, які спостерігаються у пацієнтів з муковісцидозом, за допомогою меду Манука. Результати показали, що мед був ефективний на 39% в порівнянні з 29% для антибіотиків. А разом антибіотик і мед вбили 90% протестованих бактерій.

Мед Манука отримують з нектару новозеландського чайного дерева (Leptospermum scoparium), відомого сильними антимікробними властивостями. Цю особливість в 1980-х роках виявив професор Петер Мола (Peter Molan). Раніше було доведено, що цей вид меду здатний вбивати стійкі до антибіотиків бактерії, присутні в поверхневих ранах.

Кістозний фіброз (муковісцидоз) — це спадкове захворювання, викликане генетичною мутацією, яке характеризується ураженням залоз зовнішньої секреції і важкими порушеннями дихальної функції. Проблема, від якої страждають пацієнти з муковісцидозом, — це хронічні і тривалі респіраторні інфекції, які часто призводять до летального результату через присутність певних бактерій, стійких до багатьох (якщо не всіх) антибіотиків, які в даний час є в розпорядженні лікарів.

Від бактерій, які не можуть бути видалені з легких з допомогою антибіотиків, можна, в крайньому випадку, позбутися пересадкою легень. Однак це пов’язано з деякими ризиками, оскільки бактерії, що викликали первісну інфекцію, все ще можуть бути виявлені у верхніх дихальних шляхах і мігрувати в нові легкі, що робить трансплантат неефективним.

У деяких пацієнтів прогноз гірше, оскільки вони інфіковані смертельно небезпечними бактеріями, такими як Pseudomonas і Burkholderia cepacia complex, які важко вбити (через множинної стійкості до антибіотиків) і викликають значне пошкодження легенів. У деяких випадках просто їх присутність всередині пацієнта може перешкодити йому отримати рятівну трансплантацію легень.

Ефективність антибіотиків проти цих смертельних інфекцій викликає величезну стурбованість, тому так необхідно знайти підходящі нетоксичні альтернативи.

Джерело: www.swansea.ac.uk