Економіка

Незважаючи на риторику, Туреччина підкорилася санкціям США По Ірану

Туреччина закрила свої порти для іранської нафти, повністю дотримуючись санкції США, незважаючи на публічну критику Анкари у зв’язку з діями Вашингтона.

Рішення США про повне повторне введення санкцій відносно іранської нафти поклало кінець шестимісячної відстрочки для Туреччини і семи інших великих імпортерів. Повне дотримання американських заходів дозволяє Туреччині уникати санкцій США.

Відповідно до джерела Reuters, найбільший турецький нафтопереробний завод Tupras наполягав на тому, щоб Вашингтон продовжив термін дії дозволу на імпорт іранської нафти.

Через чотири дні після того, як США скасували відстрочку, танкер, що перевозив 130 000 тонн іранської нафти, перебуваючи на півдорозі через Середземне море в Туреччину, змінив курс і відключив свій трекер, повідомив аналітик з нафти Refinitiv Ехсан уль-Хак. Аналітики, посилаючись на супутникові знімки, кажуть, що нафта швидше за все була вивантажена в сирійському порту Баніас.

Дані показують, що Туреччина почала скорочувати свій іранський імпорт вже в березні, віддаючи перевагу постачальникам з Іраку, Росії та Казахстану.

Президент Туреччини Тайіп Ердоган раніше розкритикував санкції США, заявивши, що вони дестабілізують ситуацію в регіоні. У квітні у Вашингтоні його представник заявив, що країна не хоче втрачати свого права купувати нафту і газ в Ірану.

На наступний день після того, як відстрочки Китаю, Індії, Японії та інших великих імпортерів були відкликані, міністр закордонних справ Туреччини заявив, що для його країни не представляється можливим диверсифікувати своїх постачальників в такий короткий період часу.