Економіка

США оцінили в $50 млрд втрати Ірану через санкції

Іранська влада втратила $ 50 млрд через накладені на них санкції США. Про це в опублікованому в середу інтерв’ю телеканалу Al Hadath заявив спеціальний представник США По Ірану Брайан Хук, передає ТАСС.

«Наклавши санкції, ми позбавили іранське керівництво $ 50 млрд», — сказав він, порівнявши владу в Тегерані з «релігійною корумпованою мафією».

Хук також відзначив, що вихід США з Спільного всеосяжного плану дій (СВПД) щодо іранської ядерної програми став необхідним кроком у протидії діяльності Ірану», а також звинуватив Тегеран у поширенні насильства і тероризму на Близькому Сході.

8 травня 2018 року глава Білого дому Дональд Трамп оголосив про вихід з Вашингтона СВПД — угоди, яка була укладена в 2015 році і обмежувала ядерні розробки Ірану в обмін на скасування санкцій Радбезу ООН і однобічних обмежувальних заходів США і ЄС. 8 травня 2019 року президент Ірану Хасан Роухані оголосив про припинення виконання частини зобов’язань за СВПД. За його словами, Тегеран відновить роботи по збагаченню урану і припинить модернізацію реактора на важкій воді в Араку, якщо учасники угоди не виконають протягом 60 днів вимоги угоди, в тому числі в питаннях банківської сфери і торгівлі нафтою.

У понеділок Трамп підписав указ, що передбачає посилення санкцій щодо Тегерана. Виступаючи перед журналістами, він уточнив, що нові односторонні заходи спрямовані насамперед проти керівника і духовного лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї. Міністр фінансів США Стівен Мнучин згодом повідомив, що «пізніше цього тижня» в санкційний список планується внести і іранського міністра закордонних справ Мохаммада Джавада Заріфа. Під санкції потрапили також вісім воєначальників Корпусу вартових ісламської революції (елітних частин ЗС Ірану), включаючи генерала, відповідального за знищення американського розвідувального безпілотного літального апарату 20 червня.