Економіка

США загрожують Європі санкціями за торгівлю з Іраном

Адміністрація Трампа посилила боротьбу з європейськими союзниками за долю іранської ядерної угоди, погрожуючи санкціями проти фінансового органу, створеного Німеччиною, Великобританією і Францією для захисту торгівлі з Іраном від санкцій США, пише Bloomberg.

Заступник міністра фінансів з питань тероризму і фінансової розвідки Сігал Манделькер, повідомив про те, що європейський фінансовий механізм Instex, для підтримки торгівлі з Тегераном, а також всі, хто з ним пов’язаний, можуть бути відключені від фінансової системи США.

«Я закликаю вас ретельно обміркувати потенційний вплив санкцій на Instex», — написав Манделькер в листі президенту Instex Пер Фішер. «Участь у діях, що суперечать санкцій США, може призвести до серйозних наслідків, включаючи втрату доступу до фінансової системи США».

Німеччина, Франція і Великобританія створили Instex в січні, щоб дозволити компаніям торгувати з Іраном без американських доларів або банків, що дозволило обійти широкомасштабні санкції США, які були введені після того, як адміністрація Трампа відмовилася від ядерної угоди.

Високопоставлений чиновник повідомив, що США вирішили озвучити загрозу після того, як прийшли до висновку, що європейські чиновники, які раніше недооцінювали значення Instex в бесідах з адміністрацією Трампа, ставляться до нього набагато серйозніше.

Чиновник, який попросив не називати його імені, сказав, що лист заступника міністра фінансів — це попередження про те , що США покарають будь-якого, хто пов’язаний з Instex, включаючи бізнесменів, урядовців і персонал, якщо вони будуть працювати над створенням програми, що допомагає Ірану обійти санкції США.

У відповідь на прохання прокоментувати цей лист, міністерство фінансів випустило заяву про те, що «організації, що здійснюють торгівлю з іранським режимом будь-якими способами, можуть піддатися значному ризику санкцій».