Економіка

У Китаю залишилося багато політичних інструментів для ведення торгової війни з США

У Китаю залишилося багато політичних інструментів для ведення торгової війни з США. Про це заявив глава ЦБ КНР Йі Ган в інтерв’ю Bloomberg TV.

За його словами, у Китаю є величезні можливості протистояти заглиблюється торговій війні. «У нас є можливість процентних ставок, обов’язкової норми резервування, а також для набору інструментів фіскальної та грошово-кредитної політики, я думаю, що простір для коригування величезна», — сказав Йі.

Зв’язки між Китаєм і США різко загострилися після того, як торгові переговори зайшли в глухий кут.

Напередодні Китай заявив, що найближчим часом оприлюднить » чорний список «ненадійних» іноземних компаній і приватних осіб, які, як очікують аналітики, будуть націлені на компанії, що припиняють поставки китайському технологічному гіганту Huawei.

У травні Міністерство торгівлі США включило Huawei і десятки її філій в чорний список з міркувань національної безпеки, обмеживши доступ компанії до найважливіших компонентів і програмного забезпечення, вироблених в США.

Йі брав участь в декількох раундах торгових переговорів з Вашингтоном і повинен зустрітися з міністром фінансів США Стівеном Мнучіном в ці вихідні.

Він сказав, що зустріч з Мнучіним буде, як завжди « «продуктивною розмовою», але дискусії про торговельну війну будуть » невпевненими і важкими».

Китайський юань також швидко знецінився по відношенню до долара, так як в останні тижні посилилася торгова напруженість.

Центральний банк довго перешкоджав падіння юаня нижче семи пунктів, але Йі натякнув, що банк більше не може захищати валюту на цьому рівні.

«Торгова війна матиме тимчасовий тиск на юань, але ви побачите, що після шуму юань буде залишатися дуже стабільним та відносно сильним порівняно з валютами країн, ринків, навіть порівняно з конвертованими валютами», — сказав він. «Я впевнений, що юань буде залишатися стабільним на більш-менш стабільному рівні», — сказав Йі.