Здоров’я

Вчені дали пораду, як уникнути ранньої смерті

сердцеСидячий спосіб життя підвищує ризик передчасної смерті, як з’ясували фахівці американського коледжу кардіологів. Однак збільшення фізичної активності до рекомендованих рівнів може захистити від ранньої смерті. Для цього потрібно мінімум 150-419 хвилин фізичної активності на тиждень.

У дослідженні, опублікованому в Journal of the American College of Cardiology, взяли участь 149 077 австралійців у віці 45 років і старше. Всі вони заповнили анкети, де вказали, скільки часу вони проводять в сидячому положенні або стоячи і як довго вони сплять. Залежно від відповідей добровольців розділили на кілька груп: менше 4 годин сидіння, 4-8 годин, від 6-8 і більше 8 годин сидіння в день.

Щотижнева фізична активність була класифікована як недостатня, якщо їй приділялося менше 4 годин. Достатній рівень активності лежав в діапазоні від 150 до 419 хвилин, а високий — вище 420 хвилин (не менше години в день).

Виявилося, що тривалі періоди сидіння (більше 6 годин) пов’язані з високим рівнем смертності, в тому числі від серцево-судинних захворювань. Однак навіть у тих, хто сидів мало, ризик залишався істотно високим при низькому рівні фізичної активності. Часті і інтенсивні фізичні вправи надавали найбільший ефект на здоров’я.

Источник: NEWS.am

Аспекты.net