Здоров’я

Вчені довели, що люди, які не люблять читати, у три рази частіше хворіють на деменцію

Щоб не хворіти на деменцію, потрібно більше читати.

Науковці з Колумбійського університету в США провели дослідження, яке показало, що небажання читати й писати втричі підвищує ризик розвитку недоумства. За словами вчених, грамотність дозволяє зберегти мозок молодим якомога довше, інформує Ukr.Media.

За чотири роки дослідники протестували 983 особи, середній вік яких становив 77 років і які навчалися в школі лише кілька років. Неосвічені дорослі виявилися втричі більш схильними до недоумства на початку спостережень. Натомість грамотність дозволила добровольцям набрати високі бали за тестами пам’яті і мислення.

Експерт Сара Імарісіо (Sara Imarisio) з компанії Alzheimer’s Research UK зауважила з цього приводу: «Це свідчить про те, що освіта може підвищити когнітивний резерв, тип стійкості, який дозволяє головному органу центральної нервової системи довше опиратися пошкодженням, коли ми стаємо старшими».

При цьому вчені додали, що читання дозволяє зміцнити мозок у багатьох відношеннях, які можуть попередити чи відстрочити деменцію. Навіть якщо в людей лише кілька років освіти, прагнення навчитися писати і читати дає довічні переваги. Для зниження ризику розвитку недоумства рекомендується розгадувати кросворди або допомагати дітям і онукам з їхніми шкільними домашніми завданнями.

Джерело: UkrMedia

Аспекты.net