Здоров’я

Вчені назвали три причини поширення хронічної хвороби нирок

Однією з причин поширення хронічної хвороби нирок (ХБП) названо важку фізичну працю в умовах спеки. До такого висновку прийшли дослідники з Університету Колорадо в Аншутце, США.

Фахівці відзначають, що в 1990-х роках захворювання торкнулося працівників на плантаціях цукрового очерету в Центральній Америці і ряді країн, що розвиваються. Однак вже в 2012 році від ХБП померли 20 тис. осіб в Каліфорнії, Флориді і Колорадо, але причина залишалася невідомою.

Один із співавторів дослідження — доктор Лі Ньюман заявив, що «це не звичайне захворювання нирок, не викликане високим кров’яним тиском або діабет». «Я вважаю, що зміна клімату грає роль в цій епідемії», — цитує вченого Medicalnewstoday.

Другою причиною розвитку ХБП медики назвали роботу з токсинами, наприклад з гліфосатом, що знищує бур’яни. Третя причина — інфекційні захворювання, які можуть вражати нирки. Серед них-хантавірус і лептоспіроз. У першому випадку людина може заразитися після укусу кліща або після вживання заражених продуктів. Другу інфекцію можна отримати в результаті купання в брудній воді.

ХХН знижує ниркову функцію, в результаті нирки не справляються з виведенням рідини і продуктів розпаду з організму. У підсумку в роботі організму порушується баланс, у людини розвивається підвищений тиск, з’являються проблеми з кістками і серцево-судинною системою.